In de hectische wereld van vandaag, vol met taken, verplichtingen en afleidingen, is het soms moeilijk om tijd te vinden voor elkaar en om echt aanwezig te zijn in het moment. Mindfulness biedt een prachtige manier om samen te vertragen, te verbinden en bewuster te leven.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om volledig aanwezig zijn bij wat je doet, denkt en voelt. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen en meditatie tot simpelweg genieten van een wandeling in de natuur.

Wat brengt het ons?

Voor moeders en dochters kan mindfulness helpen om dieper met elkaar te verbinden. Waar mensen vaak gewend zijn om automatisch te reageren, leert mindfulness je om bewuste keuzes te maken. Je ervaart minder stress en meer ontspanning Deze hogere mate van bewustwording maakt dat je beter je grenzen kunt bewaken. Door mindfulness te beoefenen, kunnen we meer in het hier en nu leven en minder worden meegesleept door stress of zorgen over de toekomst. Daarnaast helpt het bij het verbeteren van concentratie en aandacht, wat zowel in school- als werkomgevingen nuttig is. En ook bevordert het ons emotioneel welzijn, het reguleren van emoties wordt makkelijker, waardoor we beter kunnen omgaan met negatieve gevoelens.

En hoe doe je dat dan?

Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Ipv dingen op de automatische piloot doen, doe je iets met volle aandacht. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen, handelingen en gevoelens. Natuurlijk: het klinkt makkelijker dan het is. Maar net als bijvoorbeeld mediteren kun je mindfulness leren. Een groot voordeel is dat je mindfulness op zo’n beetje alles kunt toepassen.

Mindful eten

Eten biedt een geweldige gelegenheid voor mindfulness. Bereid samen een maaltijd en wees bewust van elke stap: de geuren, kleuren en smaken van de ingrediënten. Eet vervolgens langzaam en in stilte, zodat jullie beiden kunnen genieten van de smaken en texturen van het eten. Dit helpt om niet alleen het eten meer te waarderen, maar ook elkaars gezelschap.

Creatieve mindfulness

Creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen of handwerken kunnen ook een vorm van mindfulness zijn. Plan een middag om samen iets creatiefs te doen. Focus op het proces in plaats van het eindresultaat. Dit kan ontspannend zijn en biedt een geweldige kans om samen plezier te hebben zonder afleidingen.

Natuurwandelingen

Maak er een gewoonte van om samen regelmatig de natuur in te gaan. Gebruik deze tijd om stil te zijn, de geluiden van de natuur te horen, en de schoonheid van de omgeving te waarderen. Dit kan helpen om beide zielen op te laden en een diepe rust te vinden.

Mindful luisteren

Een essentieel aspect van mindfulness is luisteren zonder oordeel. Neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren. Dit betekent niet alleen horen wat de ander zegt, maar ook begrijpen en empathie tonen. Regelmatig een “luisteruur” invoeren kan wonderen doen voor de relatie. Dit is een moment waar jullie beiden alles kunnen delen wat er op je hart ligt, zonder onderbrekingen.

Samen mediteren

Een van de eenvoudigste manieren om mindfulness te beoefenen, is door samen te mediteren. Zoek een rustige plek, ga comfortabel zitten en focus op je ademhaling. Begin met vijf minuten per dag en breid dit langzaam uit. Er zijn tal van meditatie-apps die begeleide sessies aanbieden, speciaal voor beginners.

Dankbaarheid beoefenen

Dankbaarheid is een krachtig onderdeel van mindfulness. Neem elke dag een moment om samen stil te staan bij de dingen waarvoor jullie dankbaar zijn. Dit kan een gesprek zijn tijdens het avondeten of een gezamenlijke dankbaarheidsdagboek. Het helpt bij een positieve mindset de kleine, waardevolle momenten in het leven te waarderen.

Mindfulness in het dagelijks leven

Mindfulness hoeft niet beperkt te blijven tot specifieke activiteiten. Probeer het te integreren in dagelijkse bezigheden zoals afwassen, tuinieren of zelfs autorijden. Door bewust aandacht te geven aan elke taak, hoe klein ook, kun je meer rust en helderheid in je leven brengen. Door samen mindful te zijn, kunnen je met je moeder of dochter leren om in het moment te leven en de kostbare tijd die je samen hebt ten volste waarderen.