In het gesprek met een klant vandaag, kwam ter sprake hoe ze het bewonderde dat ik mijn stukken had aangekeken in relatie tot mijn moeder en dat zij daar enorm tegen opziet, eventuele confrontatie met haar moeder. Het zette me aan het denken dat van mijn persoonlijke weg, het meest spannende waarschijnlijk was, het aankijken van wat ik allemaal niet leuk vond aan mezelf. Helemaal niet zozeer dat van mijn moeder, dat wist ik wel, dat stuk was bekend. Maar ik had me zo bezig gehouden met wat er allemaal, in mijn ogen, niet goed was wat zij deed, dat ik eigenlijk geen aandacht besteedde aan de lelijke gedachten die ik ook over mijzelf had. En ik besef me nu dat het “zware werk” wat ik toen gedaan heb, het werkelijk aankijken van mijzelf, mijn angsten en al mijn onhebbelijkheden, schaduwwerk was.

Schaduwwerk, een intrigerend aspect van persoonlijke ontwikkeling, heeft in het bijzonder diepgaande betekenis voor vrouwen. In een wereld waarin sociale verwachtingen en culturele normen vaak specifieke eisen stellen aan het vrouw-zijn, biedt schaduwwerk vrouwen een krachtig instrument om hun ware zelf te ontdekken, te omarmen en te versterken.

In mijn directe omgeving en in mijn werk zie ik helaas een terugkerend thema bij veel vrouwen, en dat is die van zelfafwijzing. In allerlei vormen en maten, het komt in alle lagen van ons bestaan en zijn voor en het kan je heel geniepig overvallen. Net als je denkt dat je er vanaf bent bedenkt het ego weer iets nieuws waar het je mee kan verwonden: schuldgevoel, schaamte, noem maar op. Weer iets wat je het liefst ver weg in een hoekje stopt. Ik ben een vrouw, dus waarschijnlijk niet zo objectief, maar ik heb toch sterk het idee dat mannen daar stukken minder last van hebben….. Zal vast iets met de historie van onze beide sekse te maken hebben 😉

Afijn…. schaduwwerk is een diepgaande benadering van zelfontwikkeling die zijn wortels heeft in de psychologie, met name in het werk van Carl Jung. Het verwijst naar het bewust verkennen en integreren van de donkere, onbewuste aspecten van onszelf. De term “schaduw” in schaduwwerk verwijst naar de verborgen en vaak onderdrukte aspecten van onze persoonlijkheid. Voor vrouwen kan de schaduw bestaan uit onderdrukte emoties, sociale conditionering, onverwerkte ervaringen, angstige gedachten en andere aspecten die we liever vermijden of ontkennen. Het kan variëren van verborgen verlangens tot diepgewortelde overtuigingen over zelfbeeld en eigenwaarde. Schaduwwerk is het proces van bewustwording, acceptatie en integratie van deze schaduwaspecten.

Wat heb je er concreet aan?

Diepgaand zelfinzicht: Schaduwwerk biedt een diepgaand inzicht in de eigen psyche. Door bewust te worden van onze schaduw, kunnen we de diepere lagen van onszelf begrijpen en doorgronden.

Persoonlijke groei: Schaduwwerk is een krachtig instrument voor persoonlijke groei. Het stelt ons in staat om belemmerende patronen te doorbreken en te evolueren naar een meer gebalanceerde en authentieke versie van onszelf.

Bevrijding van Onderdrukte Emoties: Vrouwen worden soms aangemoedigd om hun emoties te onderdrukken om te voldoen aan maatschappelijke normen. Schaduwwerk biedt een veilige ruimte om deze emoties te erkennen, te uiten en te bevrijden, wat leidt tot emotionele bevrijding en heling.

Herdefiniëring van Vrouwelijkheid: Sociale verwachtingen kunnen vrouwen in een bepaalde rol duwen. Schaduwwerk stelt vrouwen in staat om hun eigen definitie van vrouwelijkheid te creëren, los van externe verwachtingen, waardoor ze authentieker kunnen leven.

Zelfliefde en Zelfacceptatie: Door de schaduw te verkennen, kunnen vrouwen diepgewortelde zelfkritiek en onzekerheden aanpakken. Het bevordert zelfliefde en zelfacceptatie, wat essentieel is voor het opbouwen van een gezonde relatie met zichzelf.

Empowerment in Relaties: niet alleen de relatie met zichzelf verbeterd, maar heeft ook invloed op relaties met anderen. Het helpt vrouwen om krachtige, authentieke verbindingen te creëren en gelijkwaardige partnerschappen te ontwikkelen.

Hoe te beginnen met schaduwwerk in je leven te verwerken?

  1. Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om diep na te denken over je gedachten, emoties en gedragingen. Vraag jezelf af waar bepaalde reacties vandaan komen en of er verborgen emoties zijn die aandacht nodig hebben.
  2. Meditatie en Mindfulness: Beoefen meditatie en mindfulness om in het moment te zijn en bewust te worden van je gedachten zonder oordeel. Dit helpt om dieper in jezelf te graven en verborgen patronen te ontdekken.
  3. Vrouwencirkels: Deel je ervaringen met andere vrouwen in een ondersteunende omgeving. Vrouwencirkels bieden een veilige ruimte voor het delen van persoonlijke groei en het vinden van gemeenschappelijke kracht.
  4. Creatieve Expressie: Gebruik kunst, schrijven (journaling) of andere creatieve uitingen als middel om de schaduw te verkennen. Creativiteit kan een effectieve manier zijn om de onbewuste aspecten van jezelf naar de oppervlakte te brengen.
  5. Bewuste Zelfzorg: Besteed aandacht aan zelfzorgactiviteiten die je verbinden met je lichaam en emoties. Dit kan variëren van een dagje spa, yoga tot lichaamsbeweging, afhankelijk van individuele voorkeuren.

Schaduwwerk is een reis van zelfontdekking, empowerment en authentieke groei. Het vraagt moed en toewijding om de donkere hoekjes van onze psyche te verkennen, maar de beloningen zijn aanzienlijk. Het biedt vrouwen de mogelijkheid om de schaduwzijden van hun bestaan te omarmen, waardoor ze kracht putten uit hun volledige potentieel. Door het erkennen en accepteren van de complexiteit van hun eigenheid, kunnen we niet alleen persoonlijk floreren, maar ook bijdragen aan een gezondere samenleving waar begrip en acceptatie centraal staan. In het kader daarvan wil ik aankomende maanden ook gaan starten met vrouwencirkels om ons te verbinden in dit werk. Ik heb een prachtige praktijkruimte, inmiddels een geruime schat aan ervaring en ook steeds meer kennis om te delen. Meer informatie volgt snel.