Ik was vandaag aan het voelen waar wil ik over schrijven en het woord vreugde kwam op in mij. Afgelopen week had ik een hele fijne kennismaking met mijn nieuwe intervisiegroepje. Ik bracht een vraag in over ondernemerschap en hoe je dicht bij je zelf blijft. Er is die middag van alles de revue gepasseerd en wat vooral bleef hangen was joy, plezier in wat je doet en ook steeds weer bij jezelf checken waarom je dit ook alweer doet. En met name dat stukje vreugde is een goede graadmeter dat ik op de juiste weg ben. Ik wordt automatisch blij dan. Zodra ik serieuzer wordt dan weet ik dat ik alert mag zijn op wat er niet stroomt en waarom het me moeite kost of tegenzin brengt. Maar soms kan het een hele uitdaging zijn om vreugde te voelen in alle dagelijkse beslommeringen. En toen dacht ik hoe kan ik daar zelf meer regie in nemen? Wat me bracht tot het volgende gidsje voor innerlijke vreugde. Geen gek idee zo op een regenachtige dinsdagmiddag in januari….

Het Geschenk van het Hier en Nu: Een van de grootste bronnen van vreugde ligt in het vermogen om het huidige moment te waarderen. Te vaak zijn we bezig met het plannen van de toekomst of het herkauwen van het verleden, waardoor we vergeten te genieten van wat er nu is.

Volg je Passie: Ontdek wat je echt gelukkig maakt en volg je passies. Of het nu gaat om kunst, muziek, sport, schrijven of wat dan ook of het nastreven van activiteiten die je ziel voeden. Maak ruimte voor deze passies, zelfs in je drukke schema, want ze vormen de kern van authentieke vreugde.

Verbinding met Anderen: Menselijke verbinding is een krachtige bron van vreugde. Of het nu gaat om quality time doorbrengen met vrienden, lachen met familie of nieuwe mensen ontmoeten, relaties vormen de kern van ons geluk.

Persoonlijke Groei en Voldoening: Het streven naar persoonlijke groei en het nastreven van doelen geeft ons een diepe vreugde die voortkomt uit zelfontplooiing. Elke uitdaging die we overwinnen, elk doel dat we bereiken, draagt bij aan een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.

Natuur als Bron van Inspiratie: De schoonheid van de natuur heeft de kracht om ons hart te openen. Of het nu gaat om een wandeling in het bos, het bewonderen van een zonsondergang of het luisteren naar het geluid van kabbelend water, de natuur herinnert ons eraan dat er eenvoudige geneugten zijn die ons diep kunnen vervullen.

Dankbaarheid als Levenshouding: een houding van dankbaarheid versterkt onze waardering voor de kleine dingen in het leven. Door bewust stil te staan bij de zegeningen en positieve aspecten van ons bestaan, kunnen we een bron van vreugde vinden, zelfs in ogenschijnlijk alledaagse momenten.

Vreugde Delen met Anderen: Een glimlach, een vriendelijk gebaar of het bieden van hulp aan iemand in nood kan niet alleen onze eigen vreugde vergroten, maar ook die van de mensen om ons heen. Het delen van positieve energie creëert een cirkel van vreugde die zich verspreidt.

Kijk naar Kinderen: Kinderen geven onvoorwaardelijke liefde en vreugde aan degenen om hen heen. Ze inspireren ons met hun knuffels, glimlachen, speelse streken, hun vermogen om de wereld te bekijken met verwondering, te genieten van de kleinste dingen, onbevangen manier van het uiten van hun emoties en creatieve expressie en ze hebben een opmerkelijk vermogen om snel te herstellen van tegenslagen en verdriet.

Het maken van dit gidsje brengt me tot het besef dat vreugde zoveel meer is dan alleen maar een aangename emotie, het is een diepere staat van zijn die voortkomt uit innerlijke tevredenheid en waardering voor het leven. Vreugdevol zijn is een innerlijke houding die we dus bewust kunnen ontwikkelen. En dat is uiteraard voor iedereen weer een andere combinatie. Ik ben in ieder geval door dit mini onderzoekje alweer een stuk vrolijker geworden op deze druilerige dag 😊