Een van de onderwerpen die ik veel in mijn praktijk tegenkom is zelfvertrouwen bij jonge meiden. Hoe dat verbeterd kan worden en coachvragen omtrent de gevolgen dat het verminderde zelfvertrouwen heeft op allerlei aspecten in het leven ; schoolprestaties, relaties, eetgedrag etc.

Het is geen nieuws dat zowel jongens als meiden enorm veranderen zodra ze in de puberteit komen. Voor een boek, genaamd ‘The confidence code for girls’, werd een onderzoek gedaan naar het zelfvertrouwen van meisjes tussen de 8 en 14 jaar. Zij zagen dat het algemene zelfvertrouwen van meisjes na hun 12de met ongeveer 30% afnam. Onderzoekers namen veel meer zelfverzekerd gedrag waar bij meisjes onder 12 jaar. Zij maakten makkelijk vrienden en waren weinig bezig met hoe zij overkwamen op andere mensen. Dit leek enorm te veranderen zodra de meisjes 12 jaar werden. Ze werden stiller, spraken zich minder uitgesproken uit, en werden enorm gefocust op de mening van anderen.[1]

Veel meisjes worden volgens de onderzoekers opgevoed met de gedachte dat het voldoen aan maatstaven die zijn opgelegd door de maatschappij, belangrijk is. Net zoals het tevreden stemmen van de omgeving. Daarnaast worden kinderen rond de leeftijd van 12 jaar actiever op social media. Dit heeft een zeer negatief gevolg voor het zelfvertrouwen. Omdat meisjes van 12 zowel op school, als op sportverenigingen en in hun sociale leven voornamelijk omgaan met leeftijdsgenoten, vergelijken ze zich vaker met anderen. Ook dit leidt tot een negatief zelfbeeld.[2]

Een kant van het verhaal is dat het dus heel normaal is dat meiden met zelfvertrouwen te kampen hebben en de andere kant laat zien dat de meiden best wat begeleiding kunnen gebruiken op dit gebied zodat ze wat zelfverzekerder door de pubertijd heen kunnen navigeren.  In de reis van opgroeien zijn moeders vaak de belangrijkste mentoren voor hun dochters. Een van de meest waardevolle gaven die je als moeder aan je dochter kunt geven, is het vertrouwen in zichzelf. Zelfvertrouwen is de sleutel tot het ontplooien van jouw dochters potentieel en het overwinnen van uitdagingen. In dit blog deel ik een aantal praktische strategieën waarmee je het zelfvertrouwen van je dochter kan versterken.

1. Moedig Authentiek Zijn Aan: Het begint met het aanmoedigen van je dochter om zichzelf te zijn. Geef haar de ruimte om haar eigen interesses, smaken en persoonlijkheid te ontwikkelen. Het accepteren van haar ware zelf is de basis voor een sterk zelfbeeld.

2. Focus op Sterke Punten:Identificeer en benadruk de sterke punten van je dochter. Help haar ontdekken waar ze goed in is en moedig haar aan deze vaardigheden te ontwikkelen. Succeservaringen bouwen geleidelijk aan het zelfvertrouwen op.

3. Zelfreflectie Bevorderen: Leer je dochter het belang van zelfreflectie. Dit helpt haar niet alleen om haar emoties en gedachten te begrijpen, maar ook om te leren van ervaringen en groeimogelijkheden te herkennen.

4. Zelfzorg Aanmoedigen: Zelfvertrouwen groeit wanneer meisjes leren voor zichzelf te zorgen. Leer je dochter het belang van gezonde gewoonten, zowel fysiek als mentaal. Voldoende slaap, voeding en ontspanning dragen bij aan een positief zelfbeeld.

5. Positieve Communicatie Praktiseren: Let op de woorden die je gebruikt om met je dochter te communiceren. Positieve en bemoedigende taal helpt haar zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen. Vermijd kritiek en focus op opbouwende feedback.

6. Doelen Stellen en Bereiken: Leer je dochter doelen te stellen en successen te vieren, zelfs als het kleine stappen zijn. Het gevoel van voldoening na het bereiken van doelen draagt bij aan het vertrouwen in haar eigen capaciteiten.

7. Rolmodellen Introduceren: Wijs haar op inspirerende vrouwen die als rolmodel kunnen dienen. Dit kan haar helpen om te zien welke mogelijkheden er zijn en hoe zelfvertrouwen anderen heeft geholpen succesvol te zijn.

8. Omgaan met Falen als Leermoment: Leer je dochter dat falen een natuurlijk onderdeel is van groei. Help haar om mislukkingen te zien als leermomenten en aan te moedigen om door te zetten, ongeacht de uitdagingen.

9. Actieve Luistervaardigheden Ontwikkelen: Moedig haar aan om actief te luisteren naar anderen en haar eigen gedachten te uiten. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, maar ook bij het ontwikkelen van sterke communicatieve vaardigheden.

10. Zoek Professionele Ondersteuning indien Nodig: Als je merkt dat je dochter specifieke uitdagingen heeft met zelfvertrouwen, aarzel dan niet om professionele ondersteuning in te schakelen. Een coach kan helpen bij het aanpakken van diepere kwesties.

Voor alle strategieën geldt uiteraard dat je ze ook in jouw eigen leven toepast op jouzelf, dochters spiegelen zich namelijk vaak (onbewust) aan hun moeder. Daarnaast leert ze er het meest van als ze voorbeelden ziet en kan observeren hoe een ander het concreet toepast.  

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij meisjes is een voortdurend proces dat geduld en consistentie vereist. Als moeder speel je een cruciale rol in het bouwen van het fundament voor een leven vol zelfvertrouwen en eigenwaarde voor je dochter. Gebruik deze praktische strategieën als leidraad en geniet van het zien van haar groeien tot een zelfverzekerde jonge vrouw.


[1] https://www.theatlantic.com/family/archive/2018/09/puberty-girls-confidence/563804/

[2] https://www.jmouders.nl/leeftijd-verliezen-meisjes-zelfvertrouwen/