Het afgelopen weekend heb ik samen met mijn man een prachtige dag gehad op Moon’s Farm in Noordwijk. We hebben meegedaan aan de Deep Dive Within. Het was een cadeautje aan onszelf om het nieuwe jaar te starten in een mooie omgeving met fijne mensen, waar de dag ging over verdieping en naar binnen keren. Op de agenda stonden onder andere een cacao ceremonie, begeleide meditatie, een sjamanistische trancereis, verbonden ademhaling en we sloten af bij grootvader vuur. Verbinding met jezelf, stilstaan bij verlangens, je lijf voelen en nog veel meer moois maakte me intens dankbaar. Ik ervoer deze dag echt als een stukje zelfzorg, wat ik vaker mag doen. Luisteren naar en zorgen voor mijn hogere zelf (ziel of hoe je het ook wil noemen).

Om mij heen zie ik dat velen van ons dat af en toe vergeten. Naast gezond eten, sporten, leuke dingen doen en ontspannen staan we er vaak niet bij stil dat de ziel ook onze aandacht nodig heeft. Het spirituele, de introspectie, mindfulness, religie, geef het beestje een naam, is ook zelfzorg. Tijd en ruimte maken voor dat deel van jezelf is gelukkig in de meeste kringen al lang niet meer zweverig. Het aanbod is dan ook enorm en ik vind het erg leuk om van alles te leren en te ervaren. Tijdens en na zo’n dag ben ik dan ook helemaal geïnspireerd en vooral ook gemotiveerd om bepaalde dingen anders te doen in mijn leven. Minder snel afgeleid raken van mijn doelen bijvoorbeeld, meer focus op positiviteit en vooral ook meer in het hier en nu leven. Maar dat duurt helaas niet zo lang altijd…. Voor ik weet, ga ik weer op in de waan van de dag.

Dat bracht me bij het thema voor dit blog: hoe hou je het goede gevoel en de motivatie vast na een ceremonie?

Ceremonies, of het nu gaat om vieringen, prestaties, spirituele bijeenkomsten of speciale gelegenheden, brengen vaak intense emoties en een gevoel van motivatie met zich mee. Waar ik ceremonie schrijf kan je ook lezen retraite, workshop, event, festival etc.
Het behouden van deze positieve gevoelens en motivatie na de ceremonie kan een uitdaging zijn, maar het is zeker haalbaar met de juiste benadering. Hier zijn enkele tips om het goede gevoel vast te houden en de motivatie te behouden:

1. Reflecteer op de Ervaring:

Neem de tijd om te reflecteren op de ceremonie. Denk na over de hoogtepunten, de emoties die je hebt ervaren en wat de gebeurtenis voor jou betekent. Door bewust stil te staan bij de positieve aspecten, kun je de waarde van de ceremonie beter waarderen.

2. Leg Je Emoties Vast:

Schrijf je emoties op. Of het nu in een dagboek is, op sociale media of in een brief aan jezelf, het vastleggen van je gevoelens helpt je om ze te verwerken en later terug te kijken. Dit kan ook dienen als een herinnering aan de positieve energie die je hebt ervaren.

3. Deel Je Ervaringen:

Bespreek de ceremonie met vrienden, familie of collega’s. Het delen van je ervaringen met anderen versterkt de positieve gevoelens en creëert een gevoel van verbinding. Het kan ook nieuwe perspectieven opleveren en je helpen de impact van de ceremonie te begrijpen.

4. Stel Korte- en Langetermijndoelen:

Gebruik de energie en motivatie die voortkomen uit de ceremonie om nieuwe doelen te stellen. Ze kunnen klein en haalbaar zijn, of groter en uitdagender. Doelen geven richting aan je motivatie en zorgen ervoor dat je blijft streven naar persoonlijke groei.

5. Integreer Rituelen in Je Routine:

Implementeer rituelen die je herinneren aan de positieve gevoelens van de ceremonie. Dit kunnen dagelijkse praktijken zijn, zoals meditatie, het herlezen van bemoedigende berichten of het bekijken van foto’s van het evenement. Door deze rituelen regelmatig uit te voeren, blijf je verbonden met de energie van de ceremonie.

6. Plan Toekomstige Vieringen en Doelen:

Kijk vooruit en plan. Het vooruitzicht van nieuwe mijlpalen kan helpen bij het behouden van motivatie en positieve energie. Het creëren van een cyclus van vieringen en prestaties geeft je iets om naar uit te kijken.

7. Wees Geduldig met Jezelf:

Het vasthouden van positieve gevoelens en motivatie is een continu proces. Wees geduldig en begripvol voor jezelf als je merkt dat de energie afneemt. Accepteer dat er ups en downs zullen zijn en focus op het behoud van een algemeen gevoel van welzijn.

Het behouden van het goede gevoel en de motivatie na een ceremonie vereist bewuste inspanningen, maar met deze tips kun je hopelijk de waardevolle energie van de gebeurtenis integreren in je dagelijks leven. Ik ga ze in ieder geval voor 2024 inzetten om de focus op mijn doelen te behouden: o.a. Moeder Dochter Coaching tot een succes maken. En in het hier en nu geniet ik nog even na van ons mooie sjamanistische avontuur van afgelopen zaterdag.