Je komt uit een familie. Je hebt in ieder geval twee ouders en zij hebben weer ouders. Je komt dus uit een systeem, met familieopstellingen kunnen we d.m.v. poppetjes, objecten, vloerankers, representanten (andere mensen) in een fysieke ruimte jouw systeem visualiseren, zichtbaar maken.

Dan kunnen we erachter komen waar jij in het systeem staat, in jouw gezin van herkomst en nu in jouw huidige gezin. Met als doel je inzichten te geven en om ervoor te zorgen dat je binnen jouw systeem (weer) op de juiste plek komt te staan. In jouw geval is die juiste plek onder jouw ouders, in een fysieke opstelling staan ze achter jou. En in jouw dochters geval staan jij en haar vader (maakt niet uit of hij in beeld is of nog in leven is) achter haar.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij als dochter niet op de juiste plek staat. Misschien had je een psychische of lichamelijke zieke ouder waardoor jij bent gaan zorgen voor of had je een ouder die emotioneel niet voldoende beschikbaar was. Er was voor jou een reden om te gaan dragen of zorgen, wellicht om naast of boven jouw ouder(s) te gaan staan. Een onbewust proces, meestal met liefdevolle intentie, maar wel met een grote impact op jouw leven.

Het kan ook zijn dat je je moeder afwijst of haar dingen verwijt, wat vanuit jouw kind-perspectief heel kloppend kan zijn. Het kan echter doorwerken in je huidige relaties, zeker in die met jouw dochter. Door je moeder, niet in haar volledige essentie te zien, ontken jij (onbewust) de plek van jouw moeder. Vanuit deze ontkenning ontken jij ook jezelf (dit gebeurt ook onbewust).

Je hebt dan bijvoorbeeld de neiging teveel in de verbinding te willen, je kent onvoldoende je grenzen en geeft jezelf weg. Je verliest jezelf en beland in ongezonde relaties. Door altijd veel te geven put je jezelf uit. Uitingen van het niet op de juiste plek staan in jouw systeem en dus vanuit je eigen schaduw leven.

Ook kunnen er overlevingsmechanismes zijn ontstaan die je nog steeds terugziet in overtuigingen die je bent gaat leven. In jou is bijvoorbeeld de overtuiging ontstaan ‘Ik ben niet goed genoeg’. Als volwassene leeft dit door in alles wat jij doet en terugkrijgt van de wereld om je heen. Het zijn de onbewuste overtuigingen en angsten die jij via projecties in jouw leven weerspiegeld krijgt.

Dit heeft een impact op waar jouw dochter weer in haar systeem staat. Observeren hoe jullie jezelf en elkaar opstellen geeft enorm veel informatie en door in te voelen in het veld kunnen we er samen voor zorgen dat jullie weer op de juiste plek komen te staan. Ik vind het werkelijk magisch wat er dan kan ontstaan.

De vrouwenlijn is de lijn vrouwen in een familie die elkaar opvolgen. Jouw overgroot-oma, oma, moeder, jij en jouw dochter zijn een vrouwenlijn. Maar ook de vrouwen die voor jouw overgroot-oma bestonden, zijn deelnemend in deze lijn. Een beetje een gek idee, maar onbewust dragen we trauma, patronen en emoties mee die de vrouwen boven ons met zich mee droegen als zij dit niet hebben opgelost.

In vrouwenlijnen zien we dat intergenerationele thema’s worden doorgeven van moeders op dochters. Thema’s zoals je minderwaardig voelen, je grootsheid niet mogen leven, onderdrukking, jezelf opofferen en uit loyaliteit anderen niet mogen ontstijgen.

Dit is uiteraard ook onbewust en veelal absoluut niet onze intentie. Het heeft invloed op de wijze waarop vrouwen met elkaar en zichzelf omgaan. Ik van mening dat het onze taak is om dit te helen. Dat kan op verschillende manieren, familieopstellingen is er een van, in mijn coaching bied ik verschillende mogelijkheden om met deze thema’s aan de slag te gaan.