Moederliefde, iets waar we als kinderen en zeker ook als volwassenen naar verlangen. De goedkeuring, de aandacht en de liefde van je moeder, het kan het allerfijnste van de wereld zijn. Maar als we die niet, of niet genoeg krijgen om wat voor reden dan ook, dan doet het pijn.  Ieder van ons heeft zijn/haar eigen manier om met deze pijn om te gaan, wat we het meeste doen, en dat doen we onbewust, is deze pijn wegstoppen. De pijn mag er niet zijn, wordt afgewimpeld, wegdrukt of zelfs vervloekt. De pijn verankerd zich vervolgens in ons lichaam en kan daar verstopt blijven, jarenlang, soms wel een heel mensen leven lang. Het suddert, het kronkelt en blijft zich voeden, we kunnen het zien als een emotionele wond, ook wel moederwond genoemd (in mijn eerdere blog ga ik daar dieper op in).

Deze wond laat vroeg of laat van zich horen, de uiting kan ook in allerlei vormen komen; emoties, angsten, ziekte, fysieke pijn etc. Het helen van deze wond is een proces en kost tijd, we kunnen echter wel al snel merkbaar ons beter voelen door aan de slag te gaan met de emotionele blokkades. In deze blog wil ik je vertellen over Emotionele Freedom Technique (EFT), een techniek die ik graag inzet bij MDC als het gaat om het losmaken van emotionele blokkades, het herstellen van verbindingen en het weer laten stromen van energie, onze levensenergie.

EFT, ook wel bekend als “tapping,” is een holistische benadering van emotionele heling. Het omvat het zachtjes kloppen op specifieke meridiaan punten op het lichaam, terwijl men zich richt op specifieke gedachten en emoties, dit spreekt men ook verbaal uit. Er is een bepaalde reeks en volgorde van meridiaan punten die wordt gevolgd en herhaald. Deze eenvoudige techniek is ontworpen om emotionele blokkades vrij te maken en het energie-evenwicht te herstellen.

Integratie van EFT in Moeder Dochter Coaching

  1. Identificatie van Emotionele Blokkades: MDC met EFT begint met het identificeren van specifieke emotionele blokkades die de relatie beïnvloeden. Dit omvat het verkennen van onverwerkte emoties, beperkende overtuigingen en vastzittende patronen. Zelfbewustzijn vergroten.
  2. Tapping als Zelfhulpmiddel: Ik kan mijn coachees leren hoe ze EFT als zelfhulpmiddel kunnen gebruiken. Dit stelt hen in staat om op elk moment zelfstandig met hun emoties om te gaan en bevordert emotionele zelfregulatie. Leren om je eigen emoties beter te begrijpen en beheren is zeer krachtig.
  3. Herstel van Communicatie: EFT kan worden geïntegreerd in communicatietechnieken om een veilige ruimte te creëren voor openhartige gesprekken tussen moeders en dochters. Het helpt bij het verminderen van defensieve reacties en het bevorderen van begrip.
  4. Healing van Oude Wonden: Door gerichte tapping-sessies kunnen moeders en dochters samen werken aan het helen van oude wonden. Dit omvat het loslaten van opgekropte emoties en het cultiveren van empathie voor elkaars perspectieven.
  5. Versterkte Band: Door EFT te integreren in coaching kunnen moeders en dochters een sterkere emotionele band opbouwen en een dieper begrip van elkaars behoeften ontwikkelen.

Moeder-dochterrelaties kunnen een breed scala aan emoties oproepen, van vreugde tot frustratie. De emotionele dynamiek tussen moeders en dochters kan diepe sporen achterlaten, soms resulterend in onverwerkte emoties en conflicten die de relatie kunnen belasten. EFT als onderdeel van een coachingstraject bevorderd harmonie en heling binnen deze complexe relaties. Door samen te werken aan het vrijmaken van emotionele blokkades, kunnen moeders en dochters een pad naar wederzijds begrip en een gezonde verbinding bewandelen.